La vendange et le cochelet


De magie van de druivenoogst in de champagnestreek

Elk jaar, wanneer de zomer plaatsmaakt voor de vroege herfst, komt de champagnestreek tot leven met een van de meest cruciale en feestelijke gebeurtenissen: de druivenoogst, lokaal bekend als 'la vendange'. Voor wijnliefhebbers en producenten markeert dit een periode van harde arbeid, gemeenschapsgevoel en de belofte van nieuwe, voortreffelijke champagnes

Wanneer begint de vendange?

De startdatum van de vendange is elk jaar anders en hangt sterk af van het weer gedurende het groeiseizoen. Dit jaar zal de oogst rond 10 à 16 september beginnen, een 5 à 6 -tal dagen later dan het gemiddelde van de voorbije 10 jaar. Dit is een gevolg van het slechte weer, heel veel regen en weinig zonneschijn…
De precieze timing wordt bepaald door de rijpheid van de druiven, die nauwgezet wordt gemonitord. Het ideale moment om te beginnen met plukken is wanneer de druiven de perfecte balans tussen zuurgraad en suikergehalte hebben bereikt, een cruciale factor voor de kwaliteit van champagne. De startdatum wordt voor elke wijnbouwgemeente en druivensoort apart bepaald. Vroeger beginnen plukken is verboden, later mag eventueel wel. Bovendien wordt er een strikte einddatum gesteld om te garanderen dat alle druiven binnen de beste termijn worden geplukt wat van essentieel belang is om de kwaliteit en uniformiteit van champagne te waarborgen.

De kunst van het handmatig plukken en snelle persing

Handmatig plukken is nog steeds de norm en verplicht in de champagnestreek.
Handmatig plukken is nog steeds de norm en verplicht in de champagnestreek.

In de champagnestreek is het handmatig plukken van druiven verplicht. Dit zorgt ervoor dat alleen de beste en gezondste druiven worden geselecteerd, wat essentieel is voor de kwaliteit van de champagne. De druiven worden verzameld in mandjes tot maximaal 50 kg om de druiven onbeschadigd te houden. Onmiddellijk na het oogsten worden de druiven geperst wat cruciaal is om de frisheid te garanderen wat bijdraagt aan het behoud van de delicate aroma’s en smaken van de champagne.

Seizoenarbeiders: het hart van de vendange

Elk oogstseizoen komen er ongeveer 120.000 seizoenarbeiders naar de Champagnestreek. Deze arbeiders, afkomstig uit verschillende delen van Frankrijk en zelfs uit het buitenland, dragen bij aan de levendige en multiculturele sfeer van de oogstperiode.

Le cochelet: het grote afsluitfeest

Le cochelet is het grote afsluitfeest dat het einde van d e druivenoogst markeert en het begin van een nieuw creatief proces in de kelders. Het is een feest waarbij boeren, plukkers en lokale gemeenschappen samen vieren met maaltijden, muziek en dans. Natuurlijk vloeit de champagne rijkelijk! Het is een waardering voor het harde werk van de seizoenarbeider.  Het is een evenement dat diep geworteld is in de lokale tradities en de culturele rijkdom van de champagnestreek reflecteert.
Elk glas champagne dat uiteindelijk wordt genoten, begint hier met de zorgzame handen van de plukkers onder de zachte herfstzon van de champagnestreek.

Proost … op de vruchten van hun arbeid!

Over Fines Bulles

De missie van Fines Bulles is om u te inspireren en te laten genieten van de verrukkelijke wereld van champagne. Wij bieden niet alleen leuke degustaties aan, met of zonder diner, maar ook een breed scala aan champagnes voor persoonlijk gebruik, feesten, evenementen en horeca. Bij Fines Bulles geloven we in de ware essentie van champagne: authenticiteit, vakmanschap en smaak.

Wilt u meer weten, leren of een exclusieve champagnedegustatie boeken? Bezoek onze website of neem direct contact met ons op. Laat Fines Bulles uw gids zijn in de fascinerende wereld van champagne.

Met sprankelende groeten,

Annemie & Patrick

Gecertificeerd MOOC-champagne
Gercertificeerd reisleider Champagne-Ardenne
Officieel importeur
Fines Bulles

Enjoy champagne responsibly!!

Wie zijn wij?

Leer meer over ons via deze link. Ontdek wie we zijn en hoe onze passie voor champagne is gegroeid!

ONTDEK MEER

 

Meest Recente Posts

Inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Bekijk de vorige updates

Blog

In de kijker

Contacteer Ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!