Ontdek de geheimen van champagne bewaring


De voordelen van magnumflessen

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom magnumflessen champagne (1,5 liter) vaak als superieur worden beschouwd voor langdurige bewaring? Het geheim ligt in de optimale verhouding lucht (lees zuurstof) en contact met de champagne in de fles. Door de aanwezige zuurstof kunnen  oxidatieprocessen optreden die leiden tot verandering in smaken en aroma’s van de champagne, namelijk het verminderen van de fruitige en frisse kenmerken van de champagne.
Hierdoor behoudt champagne in magnumflessen beter zijn kwaliteit dan in standaardflessen.

Mythes en feiten over champagne bewaring

Hoewel vaak wordt gezegd dat champagne gemaakt is om te drinken en niet om te bewaren, zijn er toch enkele nuttige richtlijnen voor diegenen die hun champagnes willen bewaren. Voor jonge champagnes zonder jaargang wordt aanbevolen deze binnen een jaar te drinken om hun frisheid en levendigheid te behouden. Oudere champagnes of millésimé champagnes daarentegen kunnen vaak net zo lang bewaard worden als ze op fles hebben gerijpt. Bijvoorbeeld, een champagne die vijf jaar op zijn gist 'sur lattes' heeft gerijpt, kan theoretisch nog eens vijf jaar bewaard worden na de dégorgement, zonder kwaliteitsverlies.

Optimale bewaarcondities

Voor de ideale bewaring van uw champagne is het cruciaal om deze in het donker, trillingvrij en bij een constante temperatuur van 10 tot 15°C te bewaren bij een luchtvochtigheid van +/- 80%. Het is een misvatting dat champagne in de koelkast bewaard moet worden want te lage temperaturen kunnen de complexiteit en aroma’s afbreken, net zoals licht!
De flessen liggend bewaren geniet nog steeds de voorkeur.

Pinot meunier en bewaring

Een interessant detail is dat champagnes met een hoog gehalte aan pinot meunier minder geschikt zijn voor langdurige bewaring en consumeer je het best binnen het jaar. Dit druivenras, hoewel heerlijk in jongere champagnes, mist de structurele componenten die nodig zijn voor de lange termijn ontwikkeling die je vindt in pinot noir of chardonnay.
Vandaar dat millésimés en oude non-vintage champagnes vaak geen of zelden slechts kleine hoeveelheden pinot meunier bevatten.

Laat deze tips en informatie u helpen om het meeste uit uw champagne-ervaring te halen. Of u nu een speciale fles bewaart voor een toekomstige gelegenheid of gewoon wilt genieten van een goed glas bubbels, onthoud dat de correcte bewaring essentieel is voor de perfecte slok!

Fines Bulles

Over Fines Bulles

Bij Fines Bulles zijn we niet alleen gepassioneerd door de verkoop van unieke champagnes, maar bieden we ook uitgebreid advies over alle aspecten van champagne, van productie tot bewaring. Onze gepersonaliseerde degustaties zorgen ervoor dat elke liefhebber de subtiele nuances van elke bubbel kan waarderen. Bij Fines Bulles geloven we in de ware essentie van champagne: authenticiteit, vakmanschap en smaak. Of u nu een beginner bent of een ervaren verzamelaar, Fines Bulles staat klaar om uw champagne-ervaring te verrijken.

Wilt u meer leren of een exclusieve champagnedegustatie boeken? Bezoek onze website of neem contact met ons op. Laat Fines Bulles uw gids zijn in de fascinerende wereld van champagne!

Met sprankelende groeten,

Annemie & Patrick

Gecertificeerd MOOC-champagne
Gercertificeerd reisleider Champagne-Ardenne
Officieel importeur
Fines Bulles

Enjoy champagne responsibly!!

 

Contacteer Ons | Fines Bulles

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Bekijk de vorige updates

Blog

In de kijker

Contacteer Ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!